Isnin, 27 Januari 2014

CATATAN (3) - MEMANG SEKOLAH TERBAIK !


Sekolah tempat saya bertugas ini memang sebuah sekolah yang terbaik !. Terutama dari segi peraturan dan disiplinnya. Ini dapat dilihat di kalangan guru-guru, murid-murid hingga kepada semua pekerja kantin sekolah.

Bagi saya yang terbiasa dengan suasana di sekolah agama, peraturan dan disiplin yang diamalkan di sekolah ini boleh diibaratkan bagai langit dengan bumi ; berbanding dengan disiplin sekolah agama ( Mungkin juga di sekolah kebangsaan lain yang berada di luar bandar ? ).

Apa tidaknya, kalau semasa saya bersekolah di Madraah Ehyaul Falah atau Madrasah Khairiah Wataniah dahulu murid-murid hingar bangar kalau disuruh menghafaz pelajaran, tetapi di sekolah ini umpama kelas kosong tidak ada murid; walaupun mereka  sebenarnya ada dan sedang menghafaz pelajaran !.

Untuk makluman, di sekolah ini saya ditugaskan mengajar pelajaran agama murid darjah empat sebanyak dua kelas dan darjah lima dua kelas. Walaupun begitu, saya lebih banyak ' rehat ' dibilik guru , kerana dalam sehari saya masuk kelas hanya dua atau tiga kali sahaja. Kerana itu , saya banyak masa untuk berkenalan dengan guru-guru di situ semasa mereka rehat tidak masuk kelas.

Pada hari mula-mula saya hendak masuk mengajar ke kelas, saya merasa bingung . Kerana tidak tahu di mana kelas sepatutnya saya masuk mengajar. Namun saya diberitahu oleh Ustaz Mohd. Nor, nanti ada ketua darjah kelas berkenaan akan datang menjemput masuk ke kelasnya.

Memang benar. Kira-kira lima minit sebelum waktu saya sepatutnya masuk ke kelas, datang seorang murid ke bilik guru dan bertanyakan nama saya. Saya diperkenalkan oleh guru di sebelah saya kepadanya. Saya pun diiring hingga masuk ke kelas.

Sebaik saya melangkah masuk ke pintu kelas, ketua darjah menyuruh semua murid bangun hormat dan memberi salam. Saya jawab salam mereka sambil senyum. Selepas mereka memberi salam, saya lihat semua murid masih lagi berdiri . Kenapa ?....Oh baru saya sedar, mereka belum disuruh duduk !.

Setelah diberikan izin , baru mereka duduk. Semua tangan murid di letak ke peha. Saya sempat mencuri pandang, tidak ada seorang pun murid lelaki atau perempuan yang meletakkan tangan di atas meja seperti kebiasaan murid sekolah lain.

Sebelum memulakan pelajaran, saya memperkenalkan diri sebagai guru baru bertugas di situ. Semua murid menumpukan perhatian apa yang saya cakapkan. Dari jumlah murid kira-kira 40 orang dalam kelas tersebut, tidak ada yang dilihat berpaling ke kiri ke kanan. Apa bila disuruh membuka buku pelajaran, serta merta mereka mengikut arahan dan kembali tangan di letak ke peha untuk mendengar penerangan guru.

Saya amat kagum dengan disiplin semua murid dan ini satu kejutan !

Sebelum saya menamatkan pelajaran, ketua darjah minta izin saya untuk menjemput guru lain yang akan masuk ke kelas itu. Apabila saya menamatkan pelajaran sahaja, saya lihat guru tersebut sudahpun  ' sedia ' di muka pintu kelas menunggu saya keluar ! ( Dari peritiwa itu , saya dapat belajar budaya sekolah ini supaya guru perlu ' tepat masa ' bagi memulakan pelajarannya ! ).

Di Sekolah ini murid tidak serentak keluar untuk rehat. Mereka digilirkan mengikut kelas-kelas untuk pergi ke kantin begitu juga dengan guru-guru. Sebelum rehat, pekerja kantin akan datang ke bilik guru untuk mencatat tempahan makanan dan minuman setiap guru pada hari itu. Apabila guru berkenaan datang ke kantin, makanan yang ditempah sudahpun sedia ! .Hebat dan satu kejutan lagi bagi saya....

Pada hari yang lain, saya masuk ke kelas dan selepas pelajaran saya waktu rehat untuk kelas pun tiba......Saya arahkan semua murid bersedia untuk keluar rehat. Ketika itu ketua darjah memberi arahan semua murid berbaris keluar dalam satu barisan panjang hingga sampai ke kantin !.

Sambil mengikuti mereka keluar pintu kelas, saya dapat melihat tidak ada seorang pun murid yang keluar dari barisannya sehingga mereka masuk ke kantin. Di kantin pula, saya perhatikan mereka masih lagi berbaris untuk membeli makanan dan dalam keadaan tertib berdisiplin !.

Melihat suasana begitu, saya terkenang dengan murid-murid sekolah lain di kampung.......Tiada ulasan:

Catat Ulasan