Sabtu, 25 Januari 2014

CATATAN (2) - HARI PERTAMA BERTUGAS
Waktu saya ditugaskan mengajar di Sekolah Kebangsaan Polis Depot, Kuala Lumpur, perkhidmatan pengangkutan bas tidak sampai ke kawasan sekolah. Bas hanya melencung ke kawasan Dato' Keramat dari Kampung Baru. Oleh kerana hal demikian, penumpang bas yang hendak ke kawasan kem dan Sekolah Kebangsaan Polis Depot , mereka terpaksa berjalan kaki untuk ke sana.

Bagi mengatasi keadaan itu, sebelum pindah ke Kampong Baru saya telah membawa sebuah basikal kepunyaan kakak saya yang secara kebetulan baru dibelinya selepas menuai padi musim itu.

Waktu itu, bandar Kuala Lumpur masih tidak sesak dengan kenderaan kereta di jalan raya seperti sekarang. Masih terdapat orang yang menggunakan kenderaan basikal di jalan-jalan bandar seperti Jalan Tuanku Abd.Rahman, Jalan Pudu , Jalan Parlimen dan lain-lain. Oleh itu,  apabila saya menggunakan basikal di jalan bandar, tiada sesiapa yang merasa pelik dan asing.

Sebenarnya, sebelum bertugas pada hari sekolah dibuka, terlebih dahulu saya membuat tinjauan jalan-jalan menuju ke sekolah menggunakan basikal. Maklumlah.....kali pertama berada di Kuala Lumpur . Saya masih tidak tahu nama dan arah jalan-jalannya !

Amat melucukan ! Saya sangat gementar apabila melihat di kiri kanan dipenuhi oleh kenderaan kereta semasa berada di persimpangan jalan yang ada lampu isyarat. Menggigil rasanya !. Namun kerana terpaksa, saya gagahkan juga dengan penuh semangat......

Pada mulanya saya mengikuti jalan raya untuk ke sekolah melewati Stadium TPCA ( ketika itu ). Setelah diberitahu ada ' jalan potong ' melalui kawasan kampung, saya tidak lagi menggunakan jalan tersebut sepenuhnya tetapi hanya keluar dari jalan kampung ke persimpangan jalan masuk ke Dato' Keramat saja.

Walaupun begitu, untuk beberapa hari saya tetap merasa gementar ketika berada di persimpangan jalan sama ada semasa pergi dan balik dari sekolah.
Pada hari pertama bertugas, saya datang berbasikal lebih awal ke sekolah. Kelihatan ramai murid  datang dan juga guru-gurunya semasa saya tiba. Kehadhiran saya, seolah-olah tidak diperhati oleh sesiapapun !.

Selepas melapor diri kepada Guru Besar ( Saya lupa nama beliau...rasa-rasanya Salehuddin ! ) saya berjalan meninjau-ninjau sebentar di halaman sekolah dan tidak lama kemudian loceng dibunyikan. Semua murid berpusu-pusu datang dan membuat barisan mengikut kelas masing-masing. Guru-guru juga turut keluar ke halaman tempat perbarisan murid.

Inilah kali pertama saya melihat jumlah murid dan guru sebuah sekolah yang ramai bilangannya. Mungkin sekitar 700 orang !..... (Kerana semasa saya bersekolah di Madrasah Ehyaul Falah, Sungai Besar dulu jumlah murid hanya sekitar 200 orang dan di Madrasah Khairiah Wataniah, Sungai Haji Dorani sekitar 120 orang sahaja).

Pada mulanya saya tidak tahu di mana kedudukan guru-guru semasa perbarisan murid. Setelah melihat guru-guru berbaris di hadapan, saya pun ikut sama berbaris. Saya kurang pasti bilangan guru-guru di situ. Mungkin sekitar 50 orang lebih !.

Saya lihat ada dua orang guru yang agak berlainan pakaiannya berbanding dengan guru-guru lain. Seorang memakai songkok hitam dan seorang lagi memakai serban. Saya menjangkakan mereka ini tentu guru agama macam saya juga....

Sangkaan saya memang tepat. Guru yang memakai songkok hitam itu namanya Ustaz Mohd.Nor dan yang memakai serban pula Ustaz Haji Yusof ( Saya ketahui nama mereka setelah berkenalan di bilik guru kemudiannya ).
Sesungguhnya keadaan yang dicatatkan,  merupakan satu kejutan dalam sejarah hidup saya !.

Pada hari tersebut, Guru Besar tidak memberikan apa-apa tugasan di kelas kepada saya sehingga loceng tamat waktu persekolahan dibunyikan. Saya dibenarkan ' rehat panjang ' di bilik guru saja , sementara Ustaz Mohd.Nor mengubah suai jadual mengajarnya untuk diberikan kepada saya.

Semasa berada di bilik guru ada beberapa orang guru lelaki yang menyapa saya dan ada yang bertanya dari mana saya datang. Tetapi perbualan kami tidak panjang, kerana mereka masuk  ke kelas masing-masing untuk memulakan tugas.

Keseluruhan guru-guru di situ saya perhatikan semuanya sudah berkeluarga. Cuma ada beberapa orang dilihat masih bujang , seperti saya.

Beberapa hari kemudiannya  baru saya ketahui guru-guru bujang tersebut adalah kumpulan guru Maktab Perguruan Bahasa, Lembah Pantai  dan Maktab Perguruan Harian yang sedang mengikuti program latihan praktikal mengajar di sekolah.

Saya juga kemudiannya dimaklumkan bahawa sekolah  ini adalah salah sebuah sekolah terbaik di Kuala Lumpur dan beberapa orang muridnya turut terlibat dengan rancangan radio ke sekolah-sekolah waktu itu. Wow.....saya amat bangga dapat bertugas di sekolah ini !

Tiada ulasan:

Catat Ulasan